Big Little szabásminta: manó nadrág - Big Little pattern testing: Pixie Pants


                           
Nyáron lehetőségem volt részt venni egy szabásminta tesztelésben, ahogy azt korábban említettem is.  Most került rám a sor a blog-túrában (igazából holnap, de Lisa-val egyeztetve már most közzéteszem a bejegyzést), hogy megmutathassam milyen lett a mi manó nadrágunk. Nagyon örültem, hogy Lisa, a tervező, a Big Little blogoldal tulajdonosa kiválasztott bennünket, mert a kislányomnak pont beleillik a stílusába ez  a nadrág és amellett, hogy nagyon helyes darab, rendkívül sokoldalú is. Vékonyabb farmeranyagból varrtam, így nyáron is lehet hordani, szandállal, rövidujjúval, most ősszel már zoknival, cipővel hosszabb ujjúval is hordja és télen is jó lesz vastag harisnyával. Szóval igazi szuper darab. És, ha nyárra ez a változat, a térdig érő már túl meleg lenne, megvarrható ugyanez rövidben is, amit szintén láthattok, ha ellátogattok a blog túra más állomásaira. A variációknak még ezzel sincs vége, mert zsebbel vagy anélkül is készíthető, így bátran ajánlom kezdőknek is. Én zsebes változatot készítettem és a zseb belsejét a kedvenc szülinapi ruha anyagmaradékából szabtam. Nagyon szereti a kislányom hordani, jól tud benne mozogni, szaladgálni, ugrálni, fára mászni...
A szabásminta és a leírás könnyen követhető, egyszerű, még angolul nem tudóknak is ajánlom, mert részletes, fényképes, szerintem mindenki számára érthető. Nagyon jó az is, hogy újszülött mérettől 10 évesig elkészíthető, így nagyon sokáig használható a szabásminta, jó befektetés. Az angol nyelvű ajánló végén megtaláljátok a blog túra többi állomásának hivatkozását és a tervező Etsy boltjának linkjét, ahol meg is lehet vásárolni a mintát, most 15 % kedvezménnyel, sőt meg is lehet majd nyerni.

I had the opportunity to test a sewing pattern during summer (my first pattern testing :) ). Now the pattern is out and the blog tour arrived to me, so I can show you our version of Lisa's Big Little Pixie Pants. Lisa has a lovely blog and I like her style very much. So do my daughter, so I was really happy to be able to test this lovely pattern. It is not only very cute but versatile, too. I sewed it from light denim, so it is wearable during summer days with sandals and a T-shirt, now in autumn with socks and long sleeved T-shirts, and it will also be suitable in winter with tights and pullovers. It is really super. And for summer time you can also sew the shorter version of it. You can make it with or without pockets. Lisa's pattern and description are easy to follow, a beginner sewist can also manage to make these pants. I enjoyed how easily the pants turned out while it has a professional look. I love that it fits my daughter but also leaves enough room for her to move. She loves her pair, too. She can easily move in it thanks for the elasticized waist, she jumps, runs and climbs trees in it. Another advantage of the pattern is the size scale which is from newborn to 10 years (wow!!) Go and have a look how other testers' pairs turned out and now you can buy the pattern wtih discount until 23 Sept. and there is going to be a giveaway, too!!!

Great news! Lisa is offering 15% of the Pixie Pants Pattern here and the Pixie Shorts pattern here for the duration of the tour. All you need is the coupon code PIXIEPANTS15, valid until Tuesday 23 September.
Be sure to check back in on the Big Little blog on Tuesday for a giveaway too!

Mon 15 Lisa @Big Little
Tues 16 Leanne @ Paper Moon
Wed 17 Jenny @ Mend & Make New
Thurs 18 Leonie @ Sunshine x 3
Fri 19 Aimee @ Small Steps Big Noises
Sat 20 Brooke @ Gracenuts
Mon 22 Orsolya @ borsoo
Tues 23 Viki - posted by Big Little and a GIVEAWAY!
 

festés növényekkel - dyeing with plants






Régóta szerettem volna kipróbálni a növényi festést. A növényekhez amúgy is közel álltam kiskoromtól fogva, de amióta egyik szakmám is köt hozzájuk jobban is ismerem őket. Idén végre kipróbáltam, immár felkészülve, azaz több könyvet is végigböngészve. A végső lökést ennek a könyvnek a beszerzése és a nyár folyamán alapos átolvasása adta, így hazatérve a nyaralásból már hoztam is magammal egy-két termést, amik a hűtőben várakoztak a felhasználásra. Sikerült festendő alapanyagokat is beszereznem (gyapjúfonalat, gézt, timsót), így kezdődhetett a kísérletezés. Ez az elsőnek az eredménye, varjútövissel festett gyapjúfonal, pamutvászon és géz. Egyelőre elégedett vagyok, remélem meg is maradnak a színek, de ez majd csak később dől el. A géz igazából egy sál, ami már bevetésre is került, így az év eleji iskola-ovikezdés révén engem is elkapott egy torokfájós, vírusos valami, de pár nap alatt túl voltam rajta, mint ahogy a gyerekek is. A sál pedig pont jól jött a fájós toroknak. A fonalból sapkát tervezek és akkor meg is lesz a kollekcióm, mivel én melegebb sálakat nem is szoktam hordani, így ha anyagban nem is, színben nagyjából passzol majd a sapkához a sál.

I always wanted to dye with plants. Plants were part of my life from my childhood, but since one of my degree is in connection with them I know them a bit better. So at last I tried the process of dyeing this year after reading a few books dealing with the topic. I bought the last book  during the summer holidays and I had the chance to read it thoroughly. I think this was the biggest help for a start. Coming home from the holidays I  already had some wild berries in my pack and they were waiting in the fridge to be used. Then I managed to get some wool yarn and gauze to be dye and I began to experiment. These are in the picture are dyed with the berries of buckthorn. The gauze is actually a scarf that I have already used in this form because of my sore throat, and I liked to wear it very much. I plan to knit  a hat from the wool, so I will have my scarf-hat colllection from pretty much the same colour. And I just hope that they will retain their colour.